Taxiprotest in Madrid gaat door

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 28/01/2019

Taxiprotest in Madrid gaat door

In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt vandaag voor de achtste dag op rij door taxichauffeurs geprotesteerd tegen taxidiensten als Uber en Cabify. De afgelopen dagen werd er ook in Barcelona gestaakt, maar daar zijn de protesten voorlopig tot een einde gekomen.

De protesten betreffen de in de ogen van de traditionele taxibranche oneerlijke concurrentie met Uber en Cabify, een Spaanse taxi-app. In Madrid wordt daar al ruim een week tegen geprotesteerd door het blokkeren van wegen. Dat protest lijkt in de hoofdstad te verharden. Vóór het weekend werden diverse stakende chauffeurs aangehouden.

De reden dat de chauffeurs in Barcelona voorlopig een einde hebben gemaakt aan hun staking is een voorstel van de Catalaanse regering. De regering wil een richtlijn invoeren waarmee taxi’s in Catalonië minstens een uur van tevoren moeten worden geboekt, meldt het FD. In de stad zelf zou dat tenminste een kwartier moeten zijn. Voor een partij als Uber heeft dat mogelijk grote gevolgen, omdat het juist groeide door een app waarop constant te zien waar taxi’s rondrijden zodat mensen ze elk moment kunnen boeken.

Niet stoppen met staken

Dit betreft dus een voornemen voor de regio Catalonië dat de taxichauffeurs voorlopig deed besluiten een einde aan de blokkades te maken. Voor Madrid geldt dat voornemen niet, waardoor daar ook geen reden is voor de chauffeurs om te stoppen met staken. Overigens zijn Uber en Cabify het niet eens met de mogelijke ingreep in Catalonië. Dit zou 3.500 chauffeurs werkloos maken. Uber dreigt dan ook de maatregel te beantwoorden met een claim van 1 miljard euro.

Foto: Job van de Sande

Terug naar Berichten