Taxiverzekering koppelen aan informatie over rijgedrag

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 18/02/2019

Taxiverzekering koppelen aan informatie over rijgedrag

Veel taxiondernemers zouden graag zien dat de goeden niet meer onder de kwaden lijden als het om verzekeringen gaat. En verzekeraars willen zelf graag taxi’s blijven verzekeren, maar dan moet er wel wat veranderen. Informatie over het rijgedrag zou deze behoeftes bij elkaar kunnen brengen, denkt GreenStar.

Het verzekeren van taxi’s wordt alsmaar duurder en is aan steeds strengere voorwaarden verbonden. Verzekeraars moeten de premies verhogen om het groeiende aantal schades te kunnen dekken. En daarbij kijken ze naar een sector als geheel. Ook taxiondernemers die al jarenlang schadevrij rijden, krijgen daardoor met explosief groeiende premies te maken. Dit deel van de sector zou vooral graag zien dat niet de hele taxisector over één kam wordt geschoren, maar dat premie en voorwaarden op individuele basis worden bepaald.

Rijgedrag bijsturen

De nieuwe oplossing van GreenStar speelt daar op in. Dit bedrijf is bekend geworden met zijn duurzaamheidsprogramma, waarmee taxibedrijven het rijgedrag van hun chauffeurs kunnen monitoren en bijsturen. Op zoek naar andere manieren om de taxibedrijven in het klantenbestand te bedienen, kwam GreenStar al snel uit op het actuele thema van verzekeringen.

“Niet alleen rijzen de kosten voor taxiverzekeringen de pan uit, verzekeraars waarschuwen ook dat taxi’s op een gegeven moment niet meer verzekerbaar zullen zijn”, aldus Ton Brand. Hij is sinds enkele maanden CEO van GreenStar. “Die verzekeraars zijn zelf ook op zoek naar oplossingen. Ze willen taxi’s wel verzekeren maar niet meer op de huidige manier. Er is een verhoogd risico en dat moet omlaag.”

Premie omlaag

Dat kan bijvoorbeeld als verzekeraars hun klanten in de taxibranche gaan coachen op het verbeteren van hun rijgedrag. Dan gaat het om consequent te snel optrekken, hard rijden en remmen, de auto stationair laten draaien en meer. Als een chauffeur daar beter mee omgaat, kan hij of zij beter anticiperen en wordt de kans op schade kleiner. Daardoor zou ook de premie voor die verzekeringnemer omlaag kunnen.

“Wij gaan niet ongevraagd informatie delen over het rijgedrag van chauffeurs van onze klanten. Als een verzekeraar de chauffeurs van een taxibedrijf wil gaan coachen, dan kan dat op basis van de informatie die wij kunnen verzamelen. Maar daar moeten verzekeraar en taxibedrijf uiteraard wel eerst afspraken over maken. Momenteel praten we hierover met twee verzekeraars, met als insteek dat we een paar proefprojecten gaan doen. De komende tijd wordt daar meer duidelijk over”, aldus Brand.

Lees ook:

Terug naar Berichten