Terecht latere boete voor boos weggereden chauffeur

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 03/01/2019

Terecht latere boete voor boos weggereden chauffeur

Ook in hoger beroep is een taxichauffeur niet uitgekomen onder een boete voor parkeren op een invalidenparkeerplaats. De man ontkende de overtreding en vond het vreemd dat hij pas later beboet werd en niet ter plekke. Maar omdat hij tijdens het onderhoud met de handhavers boos wegreed, was er volgens het gerechtshof geen mogelijkheid om de boete op dat moment uit te delen.

De handhavers namen waar dat de man met zijn taxi op een gehandicaptenparkeerplaats stond. Er waren op dat moment geen passagiers bezig met in- of uitstappen. Omdat het daklicht wel aan was, trokken de handhavers de conclusie dat hij taxivervoer aan het aanbieden was. De chauffeur gaf aan te wachten op een belklant, maar wilde daar geen bewijs van geven. Vervolgens zei hij dat de klant net had geannuleerd maar ook dat wilde hij niet aantonen. Zijn identiteitsgegevens wilde hij evenmin geven.

370 euro boete

De man werd gevraagd om mee te werken. In plaats daarvan reed hij snel weg, waarbij één van de handhavers naar eigen zeggen een stap opzij moest doen om niet te worden aangereden. Daarbij zagen zij geen gelegenheid om ter plekke de boete op te leggen en foto’s van de situatie te maken. De boete van 370 euro kreeg hij later alsnog binnen.

De taxichauffeur koos voor een gang naar de rechter, die hem ongelijk gaf. Daarop volgde het hoger beroep. Hij stelt dat hij zijn auto niet op de parkeerplaats voor gehandicapten heeft geparkeerd, maar dat hij daar slechts stond te wachten op een klant die een rit bij hem had besteld. Bovendien vond hij het vreemd dat hij de boete pas later kreeg, en niet op het moment van de vermeende overtreding zelf. Ook klopte in het rapport van de handhavers de datum van het incident niet.

In twijfel getrokken

Dat laatste is door de handhavers toegegeven; een verschrijving als deze is volgens het gerechtshof geen reden om aan het waarheidsgehalte van het verslag te twijfelen. Ook de argumenten die de taxichauffeur tegen het rapport inbracht, zorgen er niet voor dat in twijfel kan worden getrokken wat er heeft plaatsgevonden, aldus het hof. Hij brengt eigenlijk alleen in dat hij daar niet geparkeerd stond. Een later gemaakte foto van de locatie ondersteunt die stelling niet en een getuigenverklaring evenmin.

Het gerechtshof stelt daarom vast dat de taxichauffeur inderdaad heeft gedaan wat de handhavers hebben gemeld. Dat hij niet ter plekke een boete kreeg, was volgens het gerechtshof te wijten aan zijn snelle wegrijden terwijl de zaak eigenijk nog werd afgehandeld. De handhavers hadden daarom geen gelegenheid om de man op dat moment te beboeten.

Terug naar Berichten