Tilburgs taxikeurmerk van start

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 06/06/2019

Tilburgs taxikeurmerk van start

In Tilburg zijn donderdag de eerste gemeentelijke keurmerken uitgereikt aan taxichauffeurs die in de opstapmarkt werken. Vanaf 1 juli is dat keurmerk een vereiste om in de opstapmarkt van Tilburg te mogen werken.

Wethouder Mario Jacobs reikte donderdag aan de eerste groep taxichauffeurs het keurmerk uit dat hoort bij de Tilburgse taxiverordening. Hiermee wil de gemeente de kwaliteit in de opstapmarkt verbeteren en zaken als ritweigering en onveilig rijgedrag uitbannen. Ook moet het keurmerk helpen garanderen dat chauffeurs de weg in de stad kennen en normale prijzen voor hun diensten rekenen.

Voorafgaand aan de uitreiking sprak één van de taxichauffeurs zijn waardering uit voor het keurmerk. et een bevlogen pleidooi benadrukte hij dat regels nodig zijn om de Tilburgse taximarkt op een hoger peil te brengen. En hij verzocht ook al zijn collega’s op om mee te werken aan de imagoverbetering van de sector. Na de uitreiking riep een collega van hem de gemeente op om meldingen over chauffeurs die na 1 juli zonder keurmerk rijden serieus op te pakken, zodat de goedwillende chauffeurs niet voor niets hun investering in het certificaat doen.

Stratenkennis en gastvrijheid

Inmiddels hebben 122 chauffeurs een aanvraag ingediend. Als zij slagen voor de verplichte toetsen hebben zij nog voor de Tilburgse Kermis – het grootste evenement dat de stad kent – het verplichte keurmerk en vergunning op zak. Om het kwaliteitskeurmerk te behalen moeten chauffeurs onder meer aantonen dat zij beschikken over voldoende stad- en stratenkennis, maar ook dat ze levensreddend kunnen handelen en gastvrij taxivervoer aanbieden. Ook moet de taxi herkenbaar zijn als keurmerktaxi voor klanten en handhavers.

Wethouder Mario Jacobs: “Dit is opnieuw een belangrijke stap naar de verbetering van de kwaliteit van de straattaxibranche in Tilburg. Taxichauffeurs zijn vaak een van de eerste contacten die bezoekers aan de stad hebben. Een gastvrije ontvangst door een betrouwbare en kundige chauffeur hoort daar uiteraard bij. Deze eerste certificaten zijn daarvoor een goede start.” Tijdens de uitreiking sprak Jacobs ook zijn trots uit richting alle betrokkenen.

Taxiverordening en TTO-systeem

Binnen de provincie Noord-Brabant komt aanvullende regulering van de taximarkt steeds vaker voor. Den Bosch heeft al enkele jaren een taxiverordening met keurmerk. Tilburg volgt dat voorbeeld nu en Breda over enkele maanden. Eindhoven werkt sinds een kleine twee jaar met een systeem van Toegelaten Taxi Organisaties. Het werken met TTO’s is aan zeven gemeenten voorbehouden, alle andere gemeenten mogen hun taximarkt aanvullend reguleren. Arnhem zal ook op niet al te lange termijn een taxiverordening invoeren.

Lees ook:

Terug naar Berichten