Uber en Amsterdam maken afspraken over veiligheid, data delen en onderzoek

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 08/07/2019

Uber en Amsterdam maken afspraken over veiligheid, data delen en onderzoek

De gemeente Amsterdam en taxidienst Uber hebben afspraken gemaakt over verkeersveiligheid, onafhankelijk onderzoek, het delen van data en duurzaamheid. De afspraken zijn een reactie op de vele verkeersongevallen met Uberchauffeurs, waarvan verschillende met dodelijke afloop.

In de laatste maanden van 2018 en de eerste periode van dit jaar waren Uberchauffeurs onevenredig vaak betrokken bij verkeersongevallen in en rond Amsterdam. Bij meerdere ongevallen kwamen in totaal vier mensen om het leven. Dat leidde tot veel maatschappelijke onrust en de roep om maatregelen. Uiteindelijk gingen de gemeente en Uber met elkaar in overleg in de Uber Taskforce, met de nu in een Social Charter vastgelegde afspraken tot gevolg.

Fraude met accounts voorkomen

Er is onder meer vastgelegd dat Uber “rekening zal houden met verkeersveiligheid bij het ontwikkelen van financiële prikkels om loyale chauffeurs te belonen.” Fraude met accounts moet worden voorkomen door een systeem waarbij de chauffeur met gezichtsverificatie wordt geïdentificeerd. Die technologie is nu nog in ontwikkeling.

Verder komt er een onafhankelijk onderzoek naar de tevredenheid, verdiensten en werktijden van Uberchauffeurs. De uitkomsten van dat onderzoek worden openbaar gemaakt. Tevens gaat de taxidienst data met de gemeente delen, zodat die meer zicht krijgt op wat, waar, wanneer en door wie er in de stad via Uber wordt gereden. Op het vlak van duurzaamheid is onder meer afgesproken dat Uber voor 31 december 2020 minstens 750 uitstootvrije voertuigen via haar app heeft rijden.

Gemeente streeft naar eerlijk speelveld

Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer en Vervoer:“Met de opkomst van besteldiensten zoals Uber is de taximarkt de afgelopen jaren snel veranderd en zijn zorgen ontstaan over een ongelijk speelveld op de Amsterdamse taximarkt. De gemeente streeft een eerlijk speelveld na en ziet de afspraken die nu met Uber zijn gemaakt als een belangrijke stap op weg daar naartoe, samen met al geldende landelijke en lokale regelgeving en het nieuwe gemeentelijke taxibeleid dat in ontwikkeling is.”

Terug naar Berichten