Utrecht besluit 1,2 miljoen duurder leerlingenvervoer toch te gunnen

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 23/04/2019

Utrecht besluit 1,2 miljoen duurder leerlingenvervoer toch te gunnen

Het leerlingenvervoer in Utrecht valt de komende jaren 1,2 miljoen euro duurder uit dan begroot. De gevraagde verbeteringen krijgen voor hetzelfde geld dat nu aan leerlingenvervoer wordt uitgegeven, blijkt niet mogelijk.

Momenteel neemt Connexxion het leerlingenvervoer van ongeveer 850 leerlingen voor zijn rekening. Dit contract loopt aan het einde van het huidige schooljaar af. Daarom is er de afgelopen tijd een aanbesteding geweest. Van inschrijvers werd gevraagd om met plannen te komen om de kwaliteit van de reis voor leerlingen en chauffeurs te verbeteren. De gemeente wil verder graag dat vervoerders gebruikmaken van alternatieve brandstoffen of aandrijving in hun voertuigen.

Duurder dan verwacht

De aanbesteding heeft een partij opgeleverd die aan deze wensen tegemoetkomt, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De winnende vervoerder, naar verluidt Willemsen De Koning, belooft de gevraagde aandacht voor leerlingen en chauffeurs. Het bedrijf start de opdracht bovendien met een wagenpark dat 95 procent emissieloos is. Dat loopt in vier jaar zelfs op naar 98 procent.

Maar een partij vinden die dit alles biedt, blijkt duurder te zijn dan de gemeente had verwacht. Alle inschrijvers kwamen met een bieding die hoger uitvalt dan wat het leerlingenvervoer nu kost. De gemeente liet de inschrijvingen daarom door een externe partij toetsen. En de biedingen blijken realistisch, afgezet tegen de wensen in het bestek en de ontwikkelingen in de markt.

Vervoer voorbereiden

Daarnaast speelt nog mee dat “de tijd dringt”, zoals burgemeester en wethouders schrijven. De winnende vervoerder moet immers wel de gelegenheid krijgen om het werk voor te bereiden. Anders bestaat het risico dat er met ingang van het nieuwe schooljaar van alles misgaat. Daarom heeft het college de opdracht voorlopig gegund. Dat betekent wel dat het vervoer in 2019 280.000 duurder uitvalt dan begroot, en volgend jaar 980.000 euro – 1,2 miljoen in totaal. Halverwege mei moet de gunning definitief zijn.

Lees ook:

Terug naar Berichten