Vakbond dreigt met nieuwe acties door taxichauffeurs

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 28/02/2019

Vakbond dreigt met nieuwe acties door taxichauffeurs

Als minister Van Nieuwenhuizen niet snel het ongelijke speelveld in de straattaximarkt aanpakt, volgen er mogelijk nieuwe acties en protesten. Volgens de vakbond is de grens bij veel chauffeurs en ondernemers bereikt en was de demonstratie onlangs op het Malieveld mogelijk de eerste in een reeks.

Volgens FNV Taxi is de taximarkt in met name de grote steden verzadigd en staat steeds meer chauffeurs het water aan de lippen. Daarom schreef de vakbond een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat waarin om maatregelen wordt gevraagd. Steeds meer chauffeurs kloppen in nood bij de vakbond aan, stelt Minke Jansma. 

“Er is sprake van oneerlijke concurrentie en schijnconstructies. De politiek moet ingrijpen en zorgen voor een eerlijke arbeidsmarkt en daarom voor regulering van de platformeconomie. En er moet een limiet komen op het aantal taxi’s. De taart moet nu verdeeld worden over zoveel chauffeurs dat er voor niemand iets overblijft.”

Aanvullende regels opstapmarkt

Voor al het straattaxivervoer gelden landelijke regels. Daarnaast mag elke gemeente zijn eigen opstapmarkt aanvullende regels opleggen. Zeven gemeenten mogen werken met Toegelaten Taxi Organisaties; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven doen dat ook. Alle andere gemeenten mogen aanvullende regels in een verordening neerleggen. Ook dit gebeurt in toenemende mate. 

Dit verschil in regels voor de opstapmarkt en de bestelmarkt is veel chauffeurs en ondernemers in die eerste sector een doorn in het oog, legt Jansma uit. “De strengere regels voor TTO-chauffeurs, bedoeld om de markt te reguleren, moeten ook gaan gelden voor Uber- en andere platformchauffeurs in de steden.”

Volgens haar zijn de chauffeurs die voor Uber en soortgelijke diensten rijden in feite werknemers van die platforms, die bovendien te veel uren moeten rijden om nog een leefbaar inkomen over te houden. In strijd tegen de schijnconstructies wil FNV Taxi graag dat de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) wordt toegepast en gehandhaafd.

‘Genoeg is genoeg’

De vakbond eist dus, gesteund door steeds meer taxichauffeurs, maatregelen die de straattaxisector wat lucht moeten geven. Honderden chauffeurs organiseerden onlangs al een demonstratie op het Malieveld in Den Haag, toen nog zonder medewerking van de vakbond. Maar nu is FNV bereid om in actie te komen.

“Als de minister niet tot afspraken komt met de FNV, dan zullen wij ons met de chauffeurs beraden op demonstraties en acties in de komende tijd. Genoeg is genoeg”, benadrukt Jansma. “Er moet nu een gelijk speelveld komen in de sector, zodat er weer een gezonde taximarkt ontstaat waar op een eerlijke en fatsoenlijke manier geld verdiend kan worden. Net als in andere sectoren strijdt de FNV voor een eerlijke arbeidsmarkt en daarom voor regulering van de platformeconomie.”

Lees ook: Taxichauffeurs protesteren in Den Haag

Terug naar Berichten