Volop handel in Uber-acounts Amsterdam

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 17/12/2018

Volop handel in Uber-acounts Amsterdam

Doordat chauffeurs met een Uber-account hun inloggevens verpachten, rijden er in Amsterdam mogelijk honderden mensen onder de naam van een ander hun ritjes. Dat kunnen zij dus doen zonder over de juiste papieren voor taxivervoer te beschikken.

Deze gang van zaken is ontdekt door AT5. Chauffeur met een Uber-account verpachten hun inloggegevens voor 75 tot 125 euro per week. Daarmee worden de controles door Uber omzeild en kan in feite iedereen de ritjes verzorgen. Zonder taxipapieren en zelfs zonder taxi.

AT5 heeft een reportage gemaakt waarin te zien is hoe een chauffeur op naam van een ander twee toeristen naar hun bestemming rijdt in een bedrijfswagen van de omroep. De zender heeft verder meegekeken in twee chatgroepen waarin er in twee maanden tijd tientallen keren accounts worden gevraagd en aangeboden.

ILT: meld misstanden

Toezichthouder ILT heeft zijn zorgen geuit om de gang van zaken. Het pachten van Uber-accounts is voor ILT niet nieuw, de schaal waarop dat blijkbaar in Amsterdam gebeurt wel. De inspectiedienst roept reizigers op om zelf ook te kijken of degene achter het stuur ook degene is die daar hoort te zitten, bijvoorbeeld door te kijken of er een taxikaart met pasfoto is. Reizigers wordt gevraagd misstanden te melden bij ILT.

Uber zegt de fraude met accounts ten strengste af te keuren. En lokale politici spreken hun zorgen uit over de veiligheid van de passagiers die mogelijk worden vervoerd door mensen die niet bevoegd zijn om taxivervoer te verzorgen.

Terug naar Berichten