Volvo en Uber presenteren auto voor zelfrijdende taxidienst

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 14/06/2019

Volvo en Uber presenteren auto voor zelfrijdende taxidienst

De auto waarmee Uber en Volvo op termijn een zelfrijdende taxidienst willen uitvoeren, is nu klaar voor productie. Een exact moment waarop die autonome taxi’s moeten gaan rijden wordt echter nog niet genoemd; dat moet “ooit” gaan gebeuren.

Volgens een verklaring van beide bedrijven is de CX90 de eerste productieauto die in combinatie met Uber’s autonome rijtechniek volledig zelfstandig kan rijden. De auto is er helemaal op aangepast om samen te werken met het systeem van Uber. Dat meldt Automobiel Management op zijn site. Elke XC90 is uitgerust met talloze sensoren op en in de auto om te kunnen navigeren, en verder zijn er verschillende back-up systemen voor sturen, remmen en stroomvoorziening. Mocht een van de primaire systemen het begeven, dan komen de back-upsystemen onmiddellijk in actie om de auto tot stilstand te brengen.

Ooit zelfstandig

Deze nieuwe combinatie van Volvo’s XC90 en Uber is bedoeld om ‘ooit’ een volledig autonome taxideeldienst mogelijk te maken. Dus zonder een bestuurder die in noodsituaties de controle overneemt, zoals nu nog gebeurt. Volvo wil het platform daarnaast gebruiken om zelf een autonome auto op de markt te brengen, alhoewel deze auto’s alleen ‘handsfree’ te gebruiken zullen zijn in specifieke situaties zoals op de snelweg. Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars: “We verwachten dat rond 2025 een derde van alle auto’s die we verkopen volledig autonoom zal zijn.”

Donkere wolken

De deal met Volvo laat zien dat Uber voor de lange termijn nog steeds gelooft in autonomie, maar de situatie is niet meer zo rooskleurig als twee jaar geleden. Er is weliswaar een nieuwe CEO aangetrokken voor de autonome tak van Uber en investeerders pompten meer geld in het bedrijf, maar er hangen ook nog steeds donkere wolken boven de organisatie vanwege een fatale crash in 2018. Het omvangrijke testprogramma ligt hierdoor vrijwel stil.

Terug naar Berichten