Weer Uberchauffeurs bij aanrijdingen betrokken

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 18/01/2019

Weer Uberchauffeurs bij aanrijdingen betrokken

In Amsterdam hebben opnieuw meerdere verkeersongevallen plaatsgevonden met taxi’s zonder daklicht. Uit de berichten die taxichauffeurs hierover met elkaar uitwisselen, blijkt dat het ook nu Uberchauffeurs betreft. Intussen heeft staatssecretaris Van Veldhoven gezegd dat ze eerst goed onderzoek wil doen voordat ze eventueel maatregelen tegen Uber neemt.

De twee meest recente ongevallen zijn aanrijdingen waar in beide gevallen een Toyota Prius met blauw kenteken betrokken was. Vanuit de online berichtengroepen waarin taxichauffeurs hier foto’s en informatie met elkaar over uitwisselen, blijkt dat het taxi’s zonder daklicht zijn die werden bestuurd door Uberchauffeurs. Het ene incident vond donderdagavond plaats bij de Nieuwe Kerk in het centrum van Amsterdam.

Het andere voorval betrof een aanrijding met een personenwagen op een niet nader genoemd kruispunt, waarschijnlijk op vrijdagochtend. En aan het eind van de middag ging het weer mis, nu in de Panamalaan.

Dodelijke ongevallen

In korte tijd vond er een reeks ongelukken plaats waarbij steeds weer Uber-chauffeurs betrokken bleken te zijn. Tot voor kort werd gedacht dat het om twee incidenten met dodelijke afloop ging: één in december en één afgelopen zondag. Maar TaxiPro bracht gisteren aan het licht dat ook bij het ongeval op de A9, waarbij twee mensen om het leven kwamen, een chauffeur betrokken was die op dat moment voor Uber reed. 

Donderdagochtend reed een taxichauffeur een negenjarig meisje aan dat daarbij zwaargewond raakte. Hij reed in eerste instantie door, maar meldde zich nadat zijn auto was gevonden later op de dag bij de politie. Het zou om een Uberchauffeur gaan, maar dat is niet bevestigd. In de dagen en weken daarvoor vonden in Amsterdam ook diverse andere aanrijdingen en verkeersongevallen plaats waar taxi’s zonder daklicht bij betrokken waren. In de meeste gevallen raakten daarbij mensen gewond. Of dat bij de meest recente ongelukken ook zo was, is nog niet bekend.

Minimumleeftijd en Kamervragen

Intussen wordt de roep om maatregelen steeds luider. Zo heeft Veilig Verkeer Nederland in De Telegraaf gepleit voor gelijke regels voor alle taxi’s, dus ook voor taxi’s die via Uber rijden. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) heeft Kamervragen gesteld over het onderwerp, nadat de PvdA in Amsterdam gisteren al pleitte voor een minimumleeftijd van 23 jaar voor taxichauffeurs.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil echter nog geen maatregelen nemen tegen Uber, zo bevestigt haar woordvoerder. Zij gaat eerst met de gemeente Amsterdam uitzoeken wat er precies speelt voordat ze eventueel ingrijpt. Overigens is het ministerie al wel langere tijd met Uber in gesprek over mogelijkheden om de veiligheid in het verkeer te verbeteren.

Lees ook:

Terug naar Berichten