Wmo-chauffeurs gaan staken tegen vrijwilligers

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 28/11/2018

Wmo-chauffeurs gaan staken tegen vrijwilligers

Ongeveer vijftig taxi-chauffeurs die het wmo-vervoer in Midden-Groningen verzorgen, leggen aanstaande vrijdag het werk neer. De staking is bedoeld als protest tegen de plannen van de gemeente om een deel van het wmo-vervoer door vrijwilligers te laten doen.

Het plan van de gemeente Midden-Groningen is bedoeld als kostenbesparing. De gemeente kampt met een tekort van 3 miljoen euro. Eén van de zogenaamde ‘quick wins’ zou zijn om het vervoer van wmo-cliënten van en naar ziekenhuizen voortaan door vrijwilligers te doen. En dus niet meer door de professionele taxichauffeurs die dat nu doen. Hiermee denkt de gemeente zo’n 300.000 euro te kunnen besparen.

Dat zijn dan wel inkomsten die wegvallen voor de wmo-vervoerder De Grooth/TCS, waardoor de ongeveer 100 taxichauffeurs die bij dit werk betrokken zijn zich ook in hun broodwinning bedreigd voelde. Via FNV Taxi wordt er al een tijdje verzet georganiseerd tegen de plannen. Recent liepen de gesprekken met de gemeente echter vast. FNV Taxi stelde een ultimatum aan de gemeente: zie van de plannen af, anders volgen er acties.

Begrip bij passagiers

Dat gaat nu dus gebeuren en er wordt meteen gebruik gemaakt van het zwaarste middel: de staking. Circa vijftig chauffeurs van De Grooth/TCS leggen aanstaande vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur het werk neer. In die uren zullen ze voor het gemeentehuis protesteren tegen de plannen.

Minke Jansma van FNV Taxi benadrukt dat de taxichauffeur liever niet zouden staken, ook omdat de actie de wmo-passagiers zal raken. “Hun loyaliteit naar de klanten is groot, maar het water staat hen nu ook aan de lippen. Uiteraard hebben wij de klanten geïnformeerd en velen hebben begrip voor de chauffeurs, ook zij willen hun chauffeurs niet kwijt. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en de bezuiniging terugdraaien.”

Lees ook: Midden-Groningen wil deel wmo-vervoer aan vrijwilligers overlaten

Terug naar Berichten