Zelfrijdende taxi in 2020 lijkt onhaalbaar

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 25/04/2019

Zelfrijdende taxi in 2020 lijkt onhaalbaar

Als het aan Elon Musk ligt, rolt Tesla volgend jaar al een dienst met zelfrijdende taxi’s uit in de Verenigde Staten. Musk deed zijn uitspraak in een week dat grote automerken juist wat gas terugnemen als het om zelfrijdende auto’s gaat. Dat mensen in 2020 al gebruik zouden kunnen maken van taxi’s zonder bestuurder lijkt simpelweg niet haalbaar.

Musk deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van Tesla-beleggers. Het bedrijf investeert fors in zelfrijdende voertuigen en wil op dit vlak graag de concurrentie voorblijven. Zonder al te specifiek te worden kondigde Musk aan dat de Tesla al in 2020 het hoogste van de vijf niveaus van autonoom rijden kan halen. En die prestatie wil het bedrijf graag vertalen in een taxidienst waar geen chauffeurs meer aan te pas komen.

Veel partijen die met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s bezig zijn, zien juist in taxiplatforms en autodeeldiensten mogelijkheden om de technologie als eerste toe te passen. De afgelopen jaren is er van alles geroepen over het daadwerkelijk op de markt brengen van deze voertuigen. Het zou nog maar een kwestie van jaren zijn voordat zelfrijdende auto’s daadwerkelijk aan het verkeer gaan deelnemen.

Nog veel stappen te zetten

Maar de laatste weken worden dit soort voorspellingen bijgesteld. De sector is wat al te enthousiast geweest in het recente verleden, al dan niet bewust. Wat in theorie of op een afgesloten testparcours werkt, krijgt in de praktijk van het echte verkeer heel wat meer te verduren. Dat er nog veel stappen te zetten zijn, wordt nu ook erkend door de bedrijven die de voertuigen op de markt moeten gaan brengen. Topmensen van Waymo, Ford en Volkswagen hebben de verwachtingen getemperd en geven eigenlijk allemaal aan dat de zelfrijdende auto de komende jaren nog geen rol van betekenis gaat spelen. 2022 is 2025 geworden, op zijn vroegst.

Niet ondenkbaar

Veel media en deskundigen plaatsten gelijk kanttekeningen bij de belofte van een zelfrijdende taxidienst die over maximaal anderhalf jaar beschikbaar moet zijn in enkele staten van Amerika.  Er lopen wel wat testprojecten met zelfrijdende taxi’s, onder meer van Waymo en Daimler, maar dat zijn nadrukkelijk pilots. Bij Waymo zijn er nog altijd bestuurders aan boord om in te grijpen wanneer dat nodig is. Bosch en Daimler gaan hun test later dit jaar draaien met een vooraf samengestelde groep gebruikers.

Dat zijn projecten om van te leren en daarmee iets heel anders dan een taxidienst met zelfrijdende auto’s die volwaardig onderdeel is van het verkeer. Dit concept is niet ondenkbaar, maar dat het binnen nu en maximaal anderhalf jaar wordt gerealiseerd, lijkt onmogelijk. De taxidienst die Elon Musk voorstelt komt er vast wel, maar vrijwel niemand gelooft dat dit in 2020 of in de jaren meteen daarna al gaat gebeuren.

Lees ook:

Terug naar Berichten