‘Zorgverzekeraars knijpen taxibedrijven af’

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 27/05/2019

‘Zorgverzekeraars knijpen taxibedrijven af’

Na Zilveren Kruis is ook CZ een inkoopprocedure voor zittend ziekenvervoer gestart die FNV Taxi grote zorgen baart. De twee grootste zorgverzekeraars eisen volgens de vakbond van alles, maar bieden te lage kilometervergoedingen voor het vervoer. “De grote verzekeraars knijpen de taxibedrijven nog verder af”, stelt FNV.

FNV Taxi opende onlangs al de aanval op de manier waarop Zilveren Kruis zijn zittend ziekenvervoer voor de komende jaren wil inkopen. De vakbond snapt dat er kwaliteit wordt gevraagd maar stelt dat zelfs de maximale kilometertarieven “belachelijk laag” zijn. Werkgeversorganisatie KNV sluit zich daar bij aan namens haar leden, die de inkoop als “gekkenwerk” bestempelen.

In de problemen

FNV en KNV vrezen vooral dat alleen grote vervoerders de klus kunnen aannemen en vervolgens alles wat voor henzelf niet rendabel is naar onderaannemers doorschuiven. Met name de kleinere bedrijven die als onderaannemer bij deze klus betrokken zijn, zouden daardoor in de problemen komen. Zilveren Kruis is echter van mening dat de minimale en maximale tarieven waarop kan worden ingeschreven voldoende zijn om het vervoer rendabel uit te voeren.

Nu CZ zijn inkoop van het zittend ziekenvervoer is gestart, stelt FNV dat ook deze zorgverzekeraar de laagste prijs de doorslag laat geven. CZ zit qua kilometerprijs weliswaar iets hoger dan Zilveren Kruis, maar volgens de vakbond kan voor de gestelde tarieven geen enkel taxibedrijf rendabel rijden, ongeacht de omvang. FNV stelt dat de taxibedrijven wordt gevraagd om meer kwaliteit te leveren voor minder geld, iets waarvoor chauffeurs en passagiers de rekening zullen betalen als de ziekenvervoerders het niet meer kunnen bolwerken,

Kwaliteit in gevaar

De kwestie is nu aangekaart bij de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid. De vakbond benadrukt dat het heel normaal is dat de zorgverzekeraars kwaliteit eisen van de ziekenvervoerders, maar met de vergoedingen die CZ en Zilveren Kruis daar tegenover stellen, komt de kwaliteit juist in gevaar omdat het uiteindelijk taxibedrijven in hun voortbestaan zal bedreigen.

Lees ook: Aanbesteding Zilveren Kruis ‘belachelijk’ en ‘gekkenwerk’

Terug naar Berichten